„Szemem csukva, arcom ragyog.
Hahó világ! Hát itt vagyok!
Leszülettem, hogy itt legyek,
hogy jó legyek és jót tegyek.”
(Aranyosi Ervin)

 

Szülés, meddőség, anyaság lelki problémáinak kezelése

Úgy érzi, hogy eljött a gyermekvállalás ideje. Szeretne gyermeket, de „a projekt nem halad az ütemterv szerint”, aggódik, hogy meddőséget diagnosztizálnak. Megtermékenyülés nélkül telnek a hónapok, szélsőséges esetben pedig múlnak az évek. Meddig várjon türelemmel kezelés, beavatkozás nélkül? Szabad-e türelmesnek lenni ebben a nyomasztó helyzetben? Egyre több ismerős, barát jelenti be várandósságát és a szülés közeledtét. Még olyan is, akiről nem is gondolta volna, hogy egyáltalán lesz párkapcsolata. Frusztráló és egyben sürgető érzés. Egyre szomorúbbá és irigyebbé válik. Düh, harag önti el, lelki problémák nyomasztják. A másiknak sikerült, nekem miért nem? Mikor lesz már nekünk is babánk?- teszi fel a kérdések sorozatát kétségbeesetten.

Párjával már túl vannak számos orvosi vizsgálaton, egy dosszié negatív leletet tartanak a kezükben. De akkor mi a “baj”? Minden oké, de miért nem érkezik már a baba? Ez már meddőség? Mikor jön már a gyermekáldás és a szülés? Egyre feszültebben, görcsösebben keresik a választ.

Arra kérem, álljon meg egy kicsit. Nézzünk az „ütemterv szerinti projekt” és a „minden oké” mögé. Vajon tényleg minden oké?

Testi, beavatkozást igénylő elváltozást nem találtak a szakemberek. De mi a helyzet a lélekkel? Állhatnak-e lelki tényezők a terméketlenség hátterében? Szükséges-e egyáltalán okokat keresni?

Vetélés, fel nem dolgozott veszteség? Esetleg a párkapcsolat biztonsága nem kielégítő? Kimondatlan párkapcsolati konfliktus, feszültség, lelki probléma jelent meg? Feladatként gondol a gyermekvállalásra, szülésre? Stresszes, túlhajszolt életet él? Félelemmel tölti el, ha a szülésre gondol? Retteg tőle, hogy kibírhatatlan édesanya lesz, esetleg tart tőle, hogy édesanyja negatív tulajdonságaival azonosul? Kérdések sorozata tehető fel, miközben a magyarázatok sokfélék, szerteágazók lehetnek.

Funkcionális meddőség esetén gyakran tapasztalom, hogy a „sikertelen próbálkozások” sorozata krízisállapotot idéz elő leginkább a nők esetében, de gyakran a pár mindkét tagjában. A megélt stressz mértéke fokozódik, mind belső, mind párkapcsolati, mind környezeti konfliktushelyzeteket előidézve. Már a „sikertelen próbálkozás” kifejezés is valamilyen eredményorientált feladatot sugall, amelyet minél gyorsabban és hatékonyabban teljesíteni kell. Az a benyomásom, hogy a női kliensek minden megtermékenyülés nélküli hónapot saját kudarcként kezelik, lehangoltság, számos esetben depresszív tünetképződés jelenik meg, amely szintén hatással lehet a fogamzóképességre.

A funkcionális meddőség hátterében sokféle, összetett tényezők állhatnak. A pszichés támogatás során az okok keresése helyett a kliens egyénisége, élettörténete kerül fókuszba.

Szülés, meddőség, anyaság lelki oldalaA terhességi teszt pozitív lett, majd az orvosi vizsgálat is alátámasztja a várandósságot. A magzat fejlődik az édesanya hasában. Minden egyes nap csodával tölti el. Vagy mégsem?

Élvezi a várandósság minden percét, de úgy érzi, hogy szeretne lelkileg is felkészülni a szülésre, az anyává, szülővé válásra?

A várandós állapotot kihívásként éli meg? Lelkileg kimerítő? Negatív érzései miatt lelkiismeret-furdalása van, esetleg ki nem mondott dühöt, feszültséget, szorongást érez?

Retteg a szüléstől? Szeretne lelkileg ráhangolódni? Traumaként élte meg korábbi szülésének körülményét? Lelki problémáinak kezelése foglalkoztatja?

Programozott császármetszéssel fog szülni és szeretne lelkileg ráhangolódni, valamint magzatát is felkészíteni a beavatkozásra?

Akár első akár többedik baba érkezik egy családba, változások sorozatát indítja el.

Ön hogy éli meg a változásokat? Szeretné megérteni, megélni, kimondani örömeit, félelmeit, aggodalmait? Jól esne elmélyíteni kapcsolatát magzatával? Megteremtené lelki harmóniáját a szülés után is?

Számíthat rám az önazonos anyasághoz vezető úton!