„Több dolog rettent bennünket, mint amennyi szorongat, és gyakrabban szenvedünk a hiedelmektől, mint a valótól”.
(Seneca)

Szorongás, szorongással összefüggő problémák kezelése

Szorongás kezeléseBizonyára Ön is tapasztalt már magán szorongásos tüneteket. Ez természetes, hiszen a szorongás megélése életünk része. A szorongás értékelésében és megélésében különbözünk egymástól. Ön hogy éli meg a szorongást?

Képzeljen el egy vizsgahelyzetet! Sziporkáznak a gondolatai, áradnak a szavak, ömlik a tudás? Semmi sem jut eszébe, pedig nagyon sokat készült a megmérettetésre? Leblokkol? Mintha kiradírozták volna a tudását?

Milyen érzés a szorongás? Milyen helyzetekhez köthető? Mennyire éli meg stresszesnek az adott szituációt? Milyen stresszforrás hatott az elmúlt időszakban Önre?

Noha a szorongással járó tünetek olykor kellemetlennek tűnnek, nem jelenthetjük ki egyértelműen, hogy a szorongás ártalmas. Tekintsük inkább egy jelzésnek, egy riasztónak, amely figyelmezteti a szorongást átélő személyt a baj, veszély közeledtére, vagyis tenni kell valamit. Ha ez a jelzőberendezés valami miatt meghibásodik, akkor sűrűbben és aktívabban szólal meg és átveszi az irányítást. Nyomasztó, elviselhetetlen érzéssé alakul, és felmerül a szorongás kezelése.

A szorongás olykor tárgyat keres magának, ilyenkor félelem formájában jelenik meg. Pl. félelem az emberektől, félelem a tömegközlekedéstől stb. Félhetünk, sőt retteghetünk bármitől, ami általában nem félelemkeltő; ezt az állapotot fóbiának, fóbiás szorongásnak hívjuk. A fóbiás szorongás gyakran elkerülő viselkedéssel jár együtt.
Kellemesebb érzés elkerülni a szorongást, ugye? Milyen hatásai lesznek az elkerülő magatartásnak? Biztosan szükség van rá, hogy kikerülje a rettegett helyzetet?

Szorongás kezeléseMinden előzmény nélkül kialakuló erős, nyomasztó félelem pedig a pánik. Egyik pillanatról a másikra hirtelen jelentkező szorongásos tünetek jellemzik (pl. erős szívdobogás, izzadás, szédülés, ájulásérzés, olykor halálfélelem, zsibbadás stb.).

Olykor előfordul, hogy a szorongás elhatalmasodik, kiterjed az egész életre, ekkor generalizált, (általános) szorongásról beszélünk. A generalizált szorongásban szenvedőnek az élet félelmetesnek tűnik, veszélyekkel, kihívásokkal teli. Folyamatos aggódás, izgalom hatja át a mindennapokat. „Túl kell élnem a holnapot, remélem, nem történik baj.”- jelennek meg a kliens fejében ilyen és ehhez hasonló gondolatok. Ebben az élethelyzetben hova illeszthető a nyugalom? Úgy tűnik, hogy sehova, hiszen a nyomasztó katasztrófaérzés áthatja a nappalokat és még éjszaka sem hagy nyugalmat. Szinte mindig jelen van valamilyen kellemetlen érzés: nyugtalanság, idegesség, koncentrációs problémák, alvászavarok.

Félelem, folyamatos aggódás keseríti meg életét?

Eluralkodik Önön a pánik?

Fóbiájától szabadulna?

Kimerültséggel küzd?

Túl sok stressz éri és szeretné megküzdési stratégiáit fejleszteni?

Szeretne eredményesebben teljesíteni vizsgahelyzetekben, állásinterjún?

Szorongással kapcsolatos problémáival keressen bizalommal!